Veelgestelde vragen
Stichting Gatekeeper
De ambitie van Stichting Gatekeeper is om de samenwerking in de haven te verbreden en verbeteren en samen een extra barrière te vormen tegen criminaliteit, om een veiligere werkomgeving te bieden voor iedereen.
Gatekeeper staat sterk tegen criminaliteit met:
Ministerie Justitie en Veiligheid, Gemeente Rotterdam, Zeehavenpolitie, Douane, Openbaar Ministerie en Secure Logistics.
Is je vraag nog niet beantwoord op deze pagina? Neem dan contact met ons op via info@stgk.nl.
VOG: screening
VOG: screening
De screening van havengebieden is een aanvulling op de bekende VOG NP-aanvraag. Werkgevers vragen dus op dezelfde manier een VOG NP aan. Bij die aanvraag is nu een nieuw algemeen screeningsprofiel ‘Locatie’ toegevoegd met het functieaspect ‘Havengebied/Port Area’.
De aanvraag wordt beoordeeld door Justis. Als ook de optie ‘Havengebied’ wordt aangevinkt, kijkt Justis bijvoorbeeld ook naar veroordelingen voor georganiseerde criminaliteit, drugshandel en overtredingen van de douanewet.
Bij deze screening wordt onder andere gekeken naar relevantie en actualiteit. Zijn er strafbare feiten gepleegd die niet relevant zijn voor de functie, of is de veroordeling lang geleden? Dan kan er alsnog een VOG worden afgegeven.
Lees meer over de VOG op de website van Justis.
De screening van havengebieden is een initiatief van Stichting Gatekeeper, een samenwerking van de overheid, het bedrijfsleven en de Rotterdamse haven. Het doel van Stichting Gatekeeper is om samen te werken om de Rotterdamse haven veiliger te maken.
Als de werkgever bij de VOG-aanvraag ‘Havengebied’ selecteert, wordt de werknemer op meer of andere criteria gescreend, dus dit kan gebeuren.
In de haven is de VOG in de meeste gevallen niet wettelijk verplicht. Dat betekent dat een bedrijf zelf de keuze maakt of het de VOG verplicht stelt voor medewerkers, en ook welke opties het selecteert bij de aanvraag. Elk bedrijf bepaalt daarom zelf wat de gevolgen zijn voor het niet krijgen van een VOG.
Werknemers kunnen bij een afwijzing van een VOG-aanvraag bezwaar maken. Lees meer over het bezwaarproces op de website van Justis. https://justis.nl/producten/verklaring-omtrent-het-gedrag/bezwaar
Kan het gebeuren dat ik wel een VOG NP krijg voor een andere sector, maar niet voor het havengebied?
Dat kan inderdaad voorkomen. Of je een VOG krijgt, is afhankelijk van de functie waarvoor je de VOG aanvraagt, en of de strafbare feiten die je hebt gepleegd actueel en relevant zijn.
Het kan dus zo zijn dat je voor de ene baan wel een VOG krijgt, en voor een andere niet. Het kan ook gebeuren dat je voor dezelfde functie in een andere sector wel een VOG zou krijgen, maar niet in de haven. Dit komt doordat het werken in de haven specifieke risico’s met zich meebrengt, zoals een verhoogd risico op drugscriminaliteit en georganiseerde misdaad.
Bedrijven in de haven bepalen zelf of ze de VOG verplicht stellen voor werknemers, en ook of ze de locatie ‘Havengebied’ bij hun VOG-aanvraag selecteren. Vragen hierover kun je dus het beste stellen aan jouw (potentiële) werkgever.
Meer informatie over de beoordeling, het besluit en het bezwaarproces vind je op de website van Justis.
- Ga naar MijnJustis en log in met eHerkenning. Dit is de makkelijkste en snelste manier om de VOG-aanvraag klaar te zetten voor de werknemer. Andere aanvraagmogelijkheden vind je op de website van Justis.
- Vul alle informatie in zoals gewoonlijk.
- Bij het algemeen screeningsprofiel is het nieuwe profiel ‘Locatie’/’Location’ toegevoegd.
- Vink hier in ieder geval vakje 91 ‘Havengebied’/’Port Area’ aan. De bijbehorende screeningscriteria voor het havengebied worden automatisch toegepast.
- Vergeet niet de andere relevante vakjes aan te vinken.
Lees meer over het aanvragen van een VOG op de website van Justis.